Gofry czekoladowe – sprawdzony przepis!

 

Składniki


  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka (oddzielnie żołtka i białka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dowolnego słodzika (cukier trzcinowy, stewia, ksylitol) – jeśli nie macie na tym punkcie obsesji tak jak ja,
    możecie użyć 2 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • dowolne owoce np. truskawki
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Do osobnego naczyniua wlewamy mleko, dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, kakao i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  3. Do gotowej masy dodajemy ubite wcześniej białka. Całość delikatnie mieszamy, tak by ciasto miało gęstszą konsystencję. Odstawiamy na 20-30 minut. Takie ciasto powinno być dużo bardziej gęste od ciasta naleśnikowego.
  4. Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem. Można użyć do tego pędzelka.
  5. Następnie nalewamy ciasto do gorącej gofrownicy i pieczemy około 4 minuty.
  6. Śmietankę ubijamy mikserem do momentu, aż będzie puszysta i kremowa.

Gotowe gofry polewamy bitą śmietaną i dodajemy owoce. Możecie też posypać je odrobiną czekolady.

Smacznego!

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *