Pieczone frytki z batatów

Frytki smażone na głębokim tłuszczu smakują wybornie, ale jak spróbujecie batatów z piekarnika… Myślę, że tak samo uzależnicie się od ich aromatu, który w połączeniu z sosem czosnkowym i oliwkami, tworzy niezapomnianą paletę smaków.

 

Składniki


  • 2-3 duże bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: oregano, bazylia, tymianek
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • 2 łyżki oleju

 

Surowe bataty obieramy ze skórki i kroimy w cienkie kawałki. Polewamy odrobiną oleju i posypujemy ziołami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na minimum 20 minut.

Podajemy z sosem czosnkowym lub same…

 

Smacznego!

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *