Fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem

Uwielbiam żółtą i zieloną fasolkę szparagową! Moja mama zawsze robi ją na maśle z bułką tartą i ten sposób jest bardzo dobry. Jednak postanowiłam trochę pokombinować i zamiast bułki tartej użyć prażonego słonecznika.

Składniki


  • szczypta soli
  • fasolka szparagowa żółta
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki słonecznika
  • masło klarowane

Gotowanie


Najważniejszy jest etap gotowania fasolki. Wrzucamy ją do gorącej, osolonej wody i czekamy aż zacznie się ponownie gotować. Od tego momentu gotujemy ją około 15 minut bez przykrycia. Jeśli macie wątpliwości czy jest gotowa, spróbujcie wbić widelec. Młoda fasolka gotuje się szybko.

Uwaga! Nie pozbywajcie się wody po fasolce! Zawiera dużo składników odżywczych. Możecie ją wykorzystać np. jako bazę do sosu lub zupy.

Po ugotowaniu


Ugotowaną fasolkę odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy na chwilkę, żeby woda odparowała i wyciekła. W tym czasie rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na niej słonecznik. Czekamy aż się mocno zarumieni i odstawiamy. Następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę klarowanego masła i dodajemy fasolkę. Smażymy max. 5 minut. Całość posypujemy słonecznikiem. Można też posypać ją dodatkowo sezamem. Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń.

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *