Falafel arabski z sosem cytrynowym

Pierwszy raz jadłam falafel na krakowskim Kazimierzu i sos cytrynowy wylądował na moim ubraniu. Nie da się zapomnieć tego smaku, a już na pewno pomylić z czymś innym. Głównie za sprawą aromatycznych korzennych przypraw i ciecierzycy. Najbardziej popularny jest w krajach arabskich, gdzie zamiast ciecierzycy stosuje się również bób.

 

Składniki


  • 3 szklanki surowej ciecierzycy
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej drobno pietruszki
  • 2 łyżki wody
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Przyprawy


  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka kminu
  • 2 łyżeczka kolendry (jeśli nie macie świeżej, może być mielona)
  • sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sezamu
     

  1. Ciecierzyca powinna być surowa i miękka, dlatego dzień wcześniej zostawcie ją w wodzie, by ją wchłonęła. Kiedy jest już odpowiednio przygotowana, odsączamy wodę na sitku i wkładamy ciecierzycę do śniadaniowych woreczków a następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Jeśli macie maszynkę to oczywiście mielicie, jeśli nie (tak jak ja) to rozdrobnioną ciecierzycę wrzucamy do miski i blenderem łączymy ją z pozostałymi składnikami.

  2. Kiedy wyjdzie nam z tego gotowa papka tak jak na zdjęciu poniżej. Forujemy małe kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.
  3. Rozgrzewamy bardzo mocno olej i wrzucamy kuleczki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Ja podaję ją z mieszanką sałat i sosem cytrynowym. Można tak naprawdę jeść ją na milion sposobów np. włożyć do bułki razem z ulubionymi dodatkami. Zawsze smakuje przepysznie!

 

Poniżej przepis na sos cytrynowy

 

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki sezamu
  • sok z 1 cytryny + skórka z cytryny
  • 2 – 3 łyżki gęstej śmietany – najlepiej kremówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu (ja używam cytrynowego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka cukru

 

Masło rozgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę. Do śmietanki dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i łączymy z resztą składników. Wsypujemy przyprawy oraz cukier, nie dopuszczamy do wrzenia.

 

Gotowe! Takim sosem możecie polać falafel.

Smacznego!

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *