Deser malinowo jagodowy z kokosem

Czy wiecie że Indianie leczyli jagodami liczne choroby, kiedy nie znano jeszcze antybiotyków? Ciekawe skąd wiedzieli, że w dzisiejszych czasach będą one stosowane w infekcjach, zatruciach organizmu a nawet w chorobach nowotworowych… To samo dotyczy malin. Nasze babcie, jak tylko zaczynamy kaszleć, zalecają nam picie domowej roboty soku z malin.

 

Myślę, że już sam smak i zapach pomaga w uzyskaniu lepszego samopoczucia. Teraz jest lato i wydaje się, że nie jest to pora przeziębień. Jednak jeśli tak jak ja – pracujecie w klimatyzowanym pomieszczeniu i często przemieszczacie się w publicznych środkach transportu, zgodzicie się że nie trudno o infekcję. Dlatego warto temu zapobiec i wykorzystać sezon malinowo-jagodowy. Zabierajcie ze sobą owoce do pracy, róbcie koktajle albo zajadajcie w czasie przerw.

Składniki


  • pół szklanki jagód
  • pół szklanki malin
  • około 3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka płatków kokosowych

Składniki układamy warstwowo, wedle upodobania. Do jogurtu możecie dodać płatki kokosowe albo migdałowe. Jak wiecie ja nie używam cukru. Jednak jeśli chcecie żeby jogurt był słodszy, można polać go syropem klonowym albo posypać cukrem brzozowym.

Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Deser malinowo jagodowy z kokosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *