Ciasto z rabarbarem i truskawkami – z zaskakującym składnikiem

Lubicie rabarbar? Jeśli nie, ten przepis jest dla Was. Jeśli tak, ten przepis tym bardziej jest dla Was…

Składniki


  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (ja używam typu greckiego)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru brązowego
  • 1 kostka margaryny
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki truskawek

Blaszka o wymiarach: 22 – 30 cm

Przygotowanie


  1. Składniki suche wkładamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy pozostałą część składników i miksujemy.
  2. Całość łączymy i jeszcze raz miksujemy. Ciasto będzie miało luźną konsystencję więc od razu wylewamy je do blachy. Wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną margaryny i posypujemy bułką tartą.
  3. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Rada


Możecie wycisnąć do ciasta sok z połowy limonki.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *