Kruche ciasto w połączeniu z malinami i jagodami, które jest lekkie i nie zawiera cukru. Smakiem przypomina croissanta i ma podobną strukturę. Oczywiście ważne jest to, żeby zastosować wszystkie zasady pieczenia kruchego ciasta.
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka zimnego masła z dużą zawartością tłuszczu
- 2 łyżki śmietany 30%
- szczypta soli
- 4 żółtka
Nadzienie
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jagód
- pół szklanki rodzynek
- 4 białka
- 1 łyżka syropu klonowego/ksylitolu (do wyboru)
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami, czyli dodajemy zimną śmietanę, zimne masło i staramy się posiekać nożem. Na końcu dodajemy żółtka, odrobinę soli i ugniatamy. Gotowe ciasto powinno swobodnie odchodzić od miski. Dzielimy je na dwie części i jedną część wkładamy do lodówki na min. 30 minut. a drugą do zamrażarki.
W międzyczasie myjemy dokładnie owoce, a rodzynki zalewamy gorącą wodą i odsączamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wkładamy je do zimnej blachy a następnie wkładamy do piekarnika na min. 20 minut w 200 stopniach.
Owoce posypujemy ksylitolem albo polewamy syropem klonowym i mieszamy.
Około pięć minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika, zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę. Chodzi o to by nie stały za długo kiedy będziemy przygotowywać resztę składników.
Po 20 minutach wyjmujemy ciasto, układamy na nim owoce i pianę z białek. Wierzch posypujemy ciastem wyjętym z zamrażarki, które łatwo możemy zetrzeć na tarce.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!