Ciasto malinowo jagodowe bez cukru

 

 

Kruche ciasto w połączeniu z malinami i jagodami, które jest lekkie i nie zawiera cukru. Smakiem przypomina croissanta i ma podobną strukturę. Oczywiście ważne jest to, żeby zastosować wszystkie zasady pieczenia kruchego ciasta.

 

Ciasto


  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka zimnego masła z dużą zawartością tłuszczu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

Nadzienie


  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jagód
  • pół szklanki rodzynek
  • 4 białka
  • 1 łyżka syropu klonowego/ksylitolu (do wyboru)

 

Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami, czyli dodajemy zimną śmietanę,  zimne masło i staramy się posiekać nożem. Na końcu dodajemy żółtka, odrobinę soli i ugniatamy. Gotowe ciasto powinno swobodnie odchodzić od miski. Dzielimy je na dwie części i jedną część wkładamy do lodówki na min. 30 minut. a drugą do zamrażarki.

W międzyczasie myjemy dokładnie owoce, a rodzynki zalewamy gorącą wodą i odsączamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wkładamy je do zimnej blachy a następnie wkładamy do piekarnika na min. 20 minut w 200 stopniach.

Owoce posypujemy ksylitolem albo polewamy syropem klonowym i mieszamy.

Około pięć minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika, zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę. Chodzi o to by nie stały za długo kiedy będziemy przygotowywać resztę składników.

Po 20 minutach wyjmujemy ciasto, układamy na nim owoce i pianę z białek. Wierzch posypujemy ciastem wyjętym z zamrażarki, które łatwo możemy zetrzeć na tarce.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *