I znowu się pojawia kasza jaglana. Tym razem na słodko w wersji super pysznych ciasteczek.
Możecie je zabrać ze sobą w podróż i dadzą Wam sporego energetycznego kopa! A do tego nie zawierają cukru.
Składniki na około 15 ciasteczek
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka kakao
- 2 banany
- pół szklanki rodzynek
- 1 łyżka słonecznika
- syrop klonowy albo inny zamiennik cukru o którym możecie przeczytać tutaj
Kaszę po ostudzeniu wkładamy do miski razem z pokrojonymi w plastry bananami i kakao. Miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy wcześniej namoczone w gorącej wodzie rodzynki i pozostałe składniki. Następnie znowu wszystko traktujemy blenderem. Kiedy masa jest gotowa, przygotowujemy formę. Kładziemy na niej papier do pieczenia i dużą łyżką rozsmarowujemy masę tak by powstały okrągłe płaskie placki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Można przez połowę tego czasu piec je tylko od spodu, a następnie górną część. Można je posypać wiórkami kokosowymi albo jeść same.
Smacznego!
Jadłam!!! Banan daje super smak i teksturę.