Ciasteczka z kaszy jaglanej i bananów

I znowu się pojawia kasza jaglana. Tym razem na słodko w wersji super pysznych ciasteczek.

Możecie je zabrać ze sobą w podróż i dadzą Wam sporego energetycznego kopa! A do tego nie zawierają cukru.

 

Składniki na około 15 ciasteczek


  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 banany
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 łyżka słonecznika
  • syrop klonowy albo inny zamiennik cukru o którym możecie przeczytać tutaj

Kaszę po ostudzeniu wkładamy do miski razem z pokrojonymi w plastry bananami i kakao. Miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy wcześniej namoczone w gorącej wodzie rodzynki i pozostałe składniki. Następnie znowu wszystko traktujemy blenderem. Kiedy masa jest gotowa, przygotowujemy formę. Kładziemy na niej papier do pieczenia i dużą łyżką rozsmarowujemy masę tak by powstały okrągłe płaskie placki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Można przez połowę tego czasu piec je tylko od spodu, a następnie górną część. Można je posypać wiórkami kokosowymi albo jeść same.

Smacznego!

Podziel się:

2 thoughts on “Ciasteczka z kaszy jaglanej i bananów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *