Ciasteczka owsiane – sprawdzony przepis

Nic nie może się równać ciasteczkom owsianym! Są kruche, zawierają orzeszki, rodzynki, żurawinę, sezam i dużą porcję płatków owsianych. Są pyszne i z powodzeniem zastąpią batony muesli albo słodycze.

Składniki


  • 200 g zimnego masła
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki razowej (można dodać odrobinę więcej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki sezamu
  • 1 szklanka ulubionych bakalii: żurawina, rodzynki, płatki kokosowe, orzechy itp.
  • szczypta soli do smaku
  1. Masło i cukier wkładamy do miski, miksujemy, aż uzyskamy ładną, gładką konsystencję: około 3-5 min. Dodajemy jajko i dalej miksujemy max. 2 minuty.
  2. Do otrzymanej masy wsypujemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, mieszamy.
  3. Wrzucamy bakalie i pozostałe składniki jakie tylko przyjdą nam do głowy.
  4. Mąka razowa jest dość ciężka, więc powoli i dokładnie mieszamy ciasto. Otrzymamy lepką masę którą możemy jeszcze zagnieść rękami.
  5. Formujemy małe kuleczki, które zgniatamy delikatnie i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Najlepiej zachować odstęp ok.1 cm, ponieważ w trakcie pieczenia ciasteczka znacznie zwiększają swoją objętość.
  6. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu), około 10-15 min aż nabiorą złocistego koloru.

Najlepsze jest to, że nie wymagają brudzenia całej kuchni, a przygotowanie zajmuje max.30 min.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *