Chili con carne i siostra Maria z Agredy

Na zewnątrz 30 stopni na plusie, a ja publikuję przepis na rozgrzewające Chili con carne… Trochę niedorzeczne, ale zaraz się wytłumaczę. Szukałam przepisu na prawdziwą tortillę kukurydzianą i przez przypadek weszłam na stronę, gdzie przeczytałam skąd pochodzi ta potrawa, a więc…

Historia Chili Con Carne


Była sobie raz siostra Maria z Agredy, która miała ciekawe senne wizje… Jej duch wędrował przez Atlantyk by nawracać Indian. Podczas jednej z takich wypraw, Poganie zapewne chcieli się jej pozbyć i dali jej spróbować potrawy o intensywnym pikantnym smaku. Ku ich zaskoczeniu, Siostra najwyraźniej lubiła zjeść na ostro bo poprosiła Indian o dokładkę! Po powrocie zapisała cały przepis.

W taki oto sposób powstał na początku XVI wieku przepis na Chili con carne ( con carne znaczy „z mięsem”).

Prawda, że fajna historyjka? Może ktoś z Was ma podobne doświadczenia?

 

A oto składniki, które Siostra podała mi we śnie


  • około 500 g mielonej świeżej wołowiny
  • kukurydza (może być też pół kukurydzy z puszki)
  • czerwona ugotowana fasola (lub czerwona fasola z puszki)
  • 1-2 papryczki chili
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 świeże pomidory
  • 1 duża czerwona papryka
  • olej do smażenia

Przyprawy


  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • mielony kmin rzymski (kumin)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • świeże oregano
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru brzozowego (może być też zwykły cukier, ale względu na moją bezcukrową dietę, postanowiłam użyć zamiennika)

Przygotowanie


Na samym początku zaczynam od krojenia cebuli, bo tego najbardziej nie lubię. Jeśli używacie tuszu do rzęs i chcecie żeby w trakcie krojenia został na swoim miejscu, włóżcie na chwilę cebulę do zamrażarki. Po wyjęciu, olejek eteryczny który drażni oczy, nie będzie aż tak intensywny.

Wyciskamy czosnek i łączymy od razu z mięsem, żeby nabrało mocniejszego aromatu. Następnie dodajemy kumin, pokrojoną papryczkę chili sól, pieprz i cynamon. Mieszamy.

Kroimy paprykę i obrane pomidory.

Rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę przez około 5 minut na małym ogniu. Dodajemy mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. Dodajemy kukurydzę i fasolę. Następnie dodajemy paprykę i pomidory do których wsypujemy łyżeczkę cukru oraz pieprz cayenne. Kiedy warzywa puszczą sok, należy pozwolić wodzie odparować. W taki sposób zostawiamy wszystko na ogniu około 15 minut. Na samym końcu dodajemy świeżą kolendrę i oregano. Następnie pozwalamy składnikom połączyć się i mamy gotowe chili.

Takie nadzienie możecie też śmiało wykorzystać do burito! I dodatkowo wzbogacić smak cheddarem.

Smacznego!

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *