Burrito kojarzone z kuchnią meksykańską, nie jest tak bardzo popularne w Meksyku. Składa się z pszennej tortilli nadzianej pastą z fasoli i mięsem. W Meksyku burrito jest mniejsze i ma zaledwie kilka składników. Największą sławą cieszy się w Stanach Zjednoczonych, tam do tortilli dodaje się guacamole, czyli pastę z avocado, pastę z fasoli, salsy i inne dodatki.
Składniki
- 500g mięsa wołowego
- sos meksykański, użyłam niestety gotowego ale możecie np. zastąpić go moim sosem BBQ
- 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 avocado
- 1 limonka
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- szczypta chilli
- sól
- jalapeno w plasterkach
- śmietana
Przygotowanie składników do burrito meksykańskie
- Pokrojone ząbki czosnku smażymy z mięsem. Można w trakcie smażenia dolać pół szklanki wody, dzięki temu mięso nie będzie twarde. Trzymamy je na patelni aż woda odparuje.
- Fasolę rozdrabniamy na gładką pastę blenderem, albo zgniatamy widelcem i dodajemy kumin oraz kolendrę.
- Avocado kroimy na pół, wydrążamy łyżką i wkładamy do miski. Następnie dodajemy sok z połowy limonki i mieszamy.
- Pomidorki kroimy w kostkę, dodajemy cebulę i sok z drugiej połowy limonki. Możemy posypać oregano, solą i chili.
Przygotowanie tortilli do burrito meksykańskie
- Tortille rozkładamy i połowę smarujemy pastą z fasoli.
- Kolejną połowę smarujemy pastą z avocado.
- Następnie kładziemy warstwę mięsa, wzdłuż tortilli (jak na zdjęciu).
- Obok mięsa umieszczamy pokrojone w kostkę pomidory i plastry jalapeno, jeśli lubicie zjeść na ostro.
- Następnie smarujemy łyżką śmietany.
- Tak samo postępujemy z każdym plackiem tortilli.
Tortillę można podgrzać na patelni albo w opiekaczu, ale według mnie zdecydowanie najlepiej smakuje na zimno ze świeżymi składnikami.
Smacznego!
Mniam, pysznie wygląda 🙂