Burgery z kaszy jaglanej – najlepszy wegański przepis!

Jak zmieścić najwięcej warzyw na jednym talerzu? Zrobić burgery z kaszy jaglanej, marchewki i buraków. Dodać do tego pieczone frytki z batatów i buraków i posypać rukolą…

 

Danie jest bardzo proste i co najważniejsze, możecie zrobić zapas na kilka dni. Upiec burgery w dużych ilościach i z powodzeniem zamrozić. Kolejny atut to cena: buraki, kasza jaglana i marchewka są w każdym sezonie bardzo tanie i smaczne. A żeby było jeszcze piękniej ten przepis możecie modyfikować i zrobić na przykład:

Inspiracje można czerpać w nieskończoność. Najważniejsze, że takie burgery można bardzo szybko odgrzać na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Albo przypiec i poczęstować gości, kiedy wpadną niespodziewanie. Gwarantuję, że nikt się nie skrzywi. Nawet dzieci.

 

Burgery z kaszy jaglanej i marchewki z burakami


  • 1, 5 szklanki startych na grubych oczkach marchewek (około 4 marchewki)
  • 1,5 szklanki startych na grubych oczkach buraków
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (ja użyłam 2 torebek ugotowanej kaszy jaglanej błyskawicznej)
  • 0,5 szklanki uprażonych nasion słonecznika
  • 4 pokrojone na drobną kostkę czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku (lub więcej jak ktoś lubi)
  • pieprz cayenne – 2 łyżeczki
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól – ok. 2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy – łyżeczka

Wykonanie burgerów


  • Gotujemy kaszę jaglaną około 15-20 minut. Możemy to zrobić dzień wcześniej.
  • Gotujemy buraki przez około 30 minut i po ścieramy na grubych oczkach.
  • Surową marchewkę ścieramy na grube oczka.
  • Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę.
  • Prażymy nasiona słonecznika.
  • Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, przyprawy i ugniatamy ręką. Ugniatamy.
  • Formujemy kotleciki wielkości burgerów i układamy na blachę do pieczenia. Ja używam papieru do pieczenia bo znacznie ułatwia wyciąganie burgerów po upieczeniu. Dzięki temu się nie rozpadają i nie brudzą nam blachy. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. i wkładamy na ok. 25-35 min.
  • Ja zwykle po wyłączeniu piekarnika, zostawiam burgery w środku przez jakieś 30 minut do ostygnięcia. Nabierają lepszej konsystencji i nie rozpadają się.

Frytki z batatów i buraków


  • 3 buraki
  • 2 bataty

Kroimy na duże kawałki, układamy na blasze i posypujemy ulubionymi przyprawami: chili, rozmaryn, oregano. Buraki lepiej wcześniej ugotować, wtedy szybciej się upieką i będą miękkie jak bataty.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy frytki około 30 minut.

Gotowe burgery podajemy z frytkami i posypujemy rukolą. Możemy też polać je sosem czosnkowym.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *