Przychodzi taki czas kiedy macie ochotę na fast food, ale nie koniecznie ociekający tłuszczem. Załużmy, że nie nie macie po drodze do maka a jedzenie z supermarketu nie wchodzi w grę… Moja propozycja to błyskawiczne burgery z soczewicy czerwonej.
Składniki
- 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 burak czerwony
- 3 marchewki
- 1 cebula
- kilka suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- olej do smażenia
Przyprawy
- kmin rzymski – jedna łyżeczka
- sól – jedna łyżeczka
- pieprz
- papryka wędzona – jedna łyżeczka
- łyżka ziół prowansalskich
- Warzywa obieramy i gotujemy około 25 minut.
- Soczewicę czerwoną gotujemy 12 minut i odsączamy.
- Ścieramy na tarce buraka i marchewki, a cebulę kroimy w drobną kostkę i prażymy na patelni.
- Ugotowane składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z przyprawami i pomidorami suszonymi.
- Formujemy burgery i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Burgery pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Do pełni szczęścia brakuje nam tylko bułki, sosu czosnkowego i świeżego pomidorka.
Smacznego!
Pychotka!