Burgery z soczewicy czerwonej

Przychodzi taki czas kiedy macie ochotę na fast food, ale nie koniecznie ociekający tłuszczem. Załużmy, że nie nie macie po drodze do maka a jedzenie z supermarketu nie wchodzi w grę… Moja propozycja to błyskawiczne burgery z soczewicy czerwonej.

Składniki


  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 burak czerwony
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • olej do smażenia

Przyprawy


  • kmin rzymski – jedna łyżeczka
  • sól – jedna łyżeczka
  • pieprz
  • papryka wędzona – jedna łyżeczka
  • łyżka ziół prowansalskich
  1. Warzywa obieramy i gotujemy około 25 minut.
  2. Soczewicę czerwoną gotujemy 12 minut i odsączamy.
  3. Ścieramy na tarce buraka i marchewki, a cebulę kroimy w drobną kostkę i prażymy na patelni.
  4. Ugotowane składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z przyprawami i pomidorami suszonymi.
  5. Formujemy burgery i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  6. Burgery pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Do pełni szczęścia brakuje nam tylko bułki, sosu czosnkowego i świeżego pomidorka.
Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Burgery z soczewicy czerwonej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *