Bób z sosem koperkowo-czosnkowym to zaraz po pasztecie z cukinii, jedno z moich ulubionych dań. Ma dużo białka, można jeść go na zimno, ciepło, sam lub z czymkolwiek, a i tak będzie wyśmienity. Dopiero rozkręcam się z przepisami na bób, więc uważajcie!
Najbardziej lubię bób ugotowany i posolony, jedzony z masłem na zimno. Tym razem postanowiłam przyrządzić do niego pastę koperkowo-czosnkową, która posłuży za dodatek do kanapek.
Składniki na bób z sosem koperkowo-czosnkowym
- 1 kg świeżego bobu prosto z warzywniaka
- łyżka świeżego koperku pokrojonego drobno
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, ja używam typu greckiego
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- Bób wrzucamy go gorącej, osolonej wody i gotujemy około 10 minut, aż zacznie być miękki. Możemy osolić wodę.
- W misce mieszamy składniki sosu i solimy.
Smacznego!
Że też tyle lat nie znałem tego sosu :!