Bób z sosem koperkowo-czosnkowym

Bób z sosem koperkowo-czosnkowym to zaraz po pasztecie z cukinii, jedno z moich ulubionych dań. Ma dużo białka, można jeść go na zimno, ciepło, sam lub z czymkolwiek, a i tak będzie wyśmienity. Dopiero rozkręcam się z przepisami na bób, więc uważajcie!

 

Najbardziej lubię bób ugotowany i posolony, jedzony z masłem na zimno. Tym razem postanowiłam przyrządzić do niego pastę koperkowo-czosnkową, która posłuży za dodatek do kanapek.

Składniki na bób z sosem koperkowo-czosnkowym


  • 1 kg świeżego bobu prosto z warzywniaka
  • łyżka świeżego koperku pokrojonego drobno
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, ja używam typu greckiego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  1. Bób wrzucamy go gorącej, osolonej wody i gotujemy około 10 minut, aż zacznie być miękki. Możemy osolić wodę.
  2. W misce mieszamy składniki sosu i solimy.

Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Bób z sosem koperkowo-czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *