Jak bezpiecznie przygotować kanie?

Moja znajomość grzybów sprowadza się do prawdziwków i muchomora czerwonego. Pozostałe gatunki ignoruję albo pytam eksperta (czyli moją mamę) czy są jadalne.

Przygotowanie


Na początku sprawdzamy czy razem z kanią nie przynieśliśmy do domu ślimaków i małych robaczków. Następnie sprawdzamy czy nasze okazy nie są trujące!

Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak odróżnić kanie od muchomora sromotnikowego:

  1. WIELKOŚĆ – kanie są zwykle znacznie większe niż ich trujący odpowiednik.
  2. KAPELUSZ – bez niego nawet wytrawny grzybiarz nie znajdzie różnicy. Przede wszystkim jego powierzchnia jest pokryta  odstającymi, wełnistymi, brązowymi plamkami. Muchomor sromotnikowy ma prawie gładki kapelusz w kolorze zielonej oliwki.
  3. BLASZKI – u muchomora sromotnikowego są białe.
  4. PIERŚCIEŃ – u kani można go przesuwać i jest wełnisty, natomiast muchomor ma postrzępiony pierścień, którego nie da się przesunąć.
  5. NÓŻKA – u kani jest smukła, długa, ma zygzakowatą powierzchnię. U muchomora jest gładka i ma bulwę u nasady.

Mam nadzieję, że te proste wskazówki pozwolą Wam uniknąć śmiertelnej pomyłki. W razie jakichkolwiek wątpliwości zapytajcie osobę, która doskonale się na tym zna albo po prostu zostawcie grzyby w lesie.

Przepis na najbardziej popularne kanie „a la schabowe”

  • 5-10 kapeluszy kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz
  1. Kanie dokładnie oglądamy, oczyszczamy i płuczemy.
  2. Posypujemy solą i pieprzem.
  3. Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy aż nabiorą złotego koloru.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *