Istnieje prawie 50 sposobów na dania z tikka masala. W brytyjskich restauracjach jest najczęściej podawane z kurczakiem. Ja wybrałam do tego bataty, które mogę jeść w każdej postaci. Oczywiście możecie też śmiało zamienić je na drób…
Składniki na sos tikka masala
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 3 pomidory śliwkowe
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka soli
Pozostałe składniki
- 2 duże bataty
- opakowanie ryżu jaśminowego ugotowanego
- kiełki do smaku
- Rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Następnie pomidory, czosnek i dokładnie mieszamy. Warzywa smażymy około 5 minut.
- Dodajemy ugotowane i pokrojone w kawałki bataty i mieszamy. Wyciskamy limonkę i mieszamy.
- Całość zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy.
- Gotujemy ryż jaśminowy i myjemy kiełki. Ryż polewamy sosem tikka masala z batatami.
Smacznego!