Bataty w sosie tikka masala

Istnieje prawie 50 sposobów na dania z tikka masala. W brytyjskich restauracjach jest najczęściej podawane z kurczakiem. Ja wybrałam do tego bataty, które mogę jeść w każdej postaci. Oczywiście możecie też śmiało zamienić je na drób…

Składniki na sos tikka masala


  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 3 pomidory śliwkowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka soli

Pozostałe składniki


  • 2 duże bataty
  • opakowanie ryżu jaśminowego ugotowanego
  • kiełki do smaku
  1. Rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Następnie pomidory, czosnek i dokładnie mieszamy. Warzywa smażymy około 5 minut.
  2. Dodajemy ugotowane i pokrojone w kawałki bataty i mieszamy. Wyciskamy limonkę i mieszamy.
  3. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy.
  4. Gotujemy ryż jaśminowy i myjemy kiełki. Ryż polewamy sosem tikka masala z batatami.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *