Zupa bałkańska składa się ze świeżych warzyw, które podczas gotowania zachowują swój aromat. Składnikiem, który najbardziej dominuje jest bakłażan. To niezwykłe warzywo pochodzi z Indii i już w czasach średniowiecza budziło sporo kontrowersji. Zostało spopularyzowane głównie za sprawą arabskich kupców. Europejczycy przez wieki traktowali bakłażany jedynie jako ozdobę stołu… Sądzono, że zjedzenie ich powoduje nieświeży oddech, wywołuje szaleństwo, a nawet trąd. W Afryce stosowane były w medycynie ludowej jako lekarstwo przeciw padaczce i drgawkom. W południowo-wschodniej Azji do dziś uważa się je za lekarstwo przeciw odrze oraz przeciw rakowi żołądka.
Ponadto warto wiedzieć, że bakłażany wchłaniają duże ilości tłuszczu podczas smażenia czy gotowania. W połączeniu z papryką, marchewką, selerem i cebulką smakują przepysznie. Poniżej przepis na zupę bałkańską.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 cebule szalotki
- 2 duże czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 duże dojrzałe pomidory malinowe
- 1 seler
- 3 marchewki
- oliwa z oliwek lub bulion – 3 łyżki
Przyprawy:
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
Bakłażany kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, marchewkę, seler, czosnek i obrane ze skórki pomidory. Paprykę kroimy w długie paski. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy warzywa. Zalewamy około 1,5 l wody i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Ja dodałam jeszcze prażony słonecznik. Jeśli lubicie zupy kremy, można na końcu zmiksować całość.
Smacznego!
piękne zdjęcie! już wypróbowałam, naprawdę ekstra, bardzo smaczne!
od razu wypróbowałam ten przepis, zupa pyszna, aromatyczna. Polecam!