Bałkańska zupa z czerwonych warzyw

Zupa bałkańska składa się ze świeżych warzyw, które podczas gotowania zachowują swój aromat. Składnikiem, który najbardziej dominuje jest bakłażan. To niezwykłe warzywo pochodzi z Indii i już w czasach średniowiecza budziło sporo kontrowersji. Zostało spopularyzowane głównie za sprawą arabskich kupców. Europejczycy przez wieki traktowali bakłażany jedynie jako ozdobę stołu… Sądzono, że zjedzenie ich powoduje nieświeży oddech, wywołuje szaleństwo, a nawet trąd. W Afryce stosowane były w medycynie ludowej jako lekarstwo przeciw padaczce i drgawkom. W południowo-wschodniej Azji do dziś uważa się je za lekarstwo przeciw odrze oraz przeciw rakowi żołądka.
Ponadto warto wiedzieć, że bakłażany wchłaniają duże ilości tłuszczu podczas smażenia czy gotowania. W połączeniu z papryką, marchewką, selerem i cebulką smakują przepysznie. Poniżej przepis na zupę bałkańską.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 cebule szalotki
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 duże dojrzałe pomidory malinowe
  • 1 seler
  • 3 marchewki
  • oliwa z oliwek lub bulion – 3 łyżki

Przyprawy:

  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz

Bakłażany kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, marchewkę, seler, czosnek i obrane ze skórki pomidory. Paprykę kroimy w długie paski. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy warzywa. Zalewamy około 1,5 l wody i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Ja dodałam jeszcze prażony słonecznik. Jeśli lubicie zupy kremy, można na końcu zmiksować całość.

Smacznego!

Podziel się:

2 thoughts on “Bałkańska zupa z czerwonych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *