Babka piaskowa dwukolorowa na Wielkanoc

Jeśli chcecie zrobić babkę, która uda się na 100% to zapiszcie sobie ten przepis. Robię ją co roku na Wielkanoc i każdy jest zachwycony. Niestety trudno mi przekonać rodzinę do ograniczenia cukru. Musiałam więc pójść na pewne kompromisy.

 

Składniki


  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dkg margaryny
  • 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie ciasta do babki dwukolorowej


  1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Jajka miksujemy, dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy, aż powstanie puszysty krem.
  2. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajamy do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy ostudzoną i rozpuszczoną margarynę.
  4. Masę dokładnie mieszamy, aby w cieście nie pojawiły się grudki mąki. Można użyć do tego miksera na wolnych obrotach.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części do dwóch naczyń. Najlepiej takich, z których łatwo będzie je przelać do foremek. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy, aż powstanie czekoladowy krem.

 

Przygotowanie foremek do pieczenia


Dwie małe foremki na babkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.

 

Przygotowanie dwukolorowego ciasta


Do foremki wlewamy na przemian masę z ciasta jasnego i ciemnego. To samo powtarzamy z drugą foremką. Można delikatnie wyrównać pwowierzchnię ciasta.

Pieczemy około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Ja posypałam wierzch stewią, chociaż uważam że bez tego smakowało by jeszcze lepiej. Zrobiłam to pod naciskiem domowników, którzy nie są zwolennikami diety bezcukrowej. Walczę z tym, żeby ich przekonać, ale święta to święta…

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *