Jeśli chcecie zrobić babkę, która uda się na 100% to zapiszcie sobie ten przepis. Robię ją co roku na Wielkanoc i każdy jest zachwycony. Niestety trudno mi przekonać rodzinę do ograniczenia cukru. Musiałam więc pójść na pewne kompromisy.
Składniki
- 4 jajka
- pół szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dkg margaryny
- 2-3 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta do babki dwukolorowej
- Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Jajka miksujemy, dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy, aż powstanie puszysty krem.
- Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajamy do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy ostudzoną i rozpuszczoną margarynę.
- Masę dokładnie mieszamy, aby w cieście nie pojawiły się grudki mąki. Można użyć do tego miksera na wolnych obrotach.
- Ciasto dzielimy na dwie części do dwóch naczyń. Najlepiej takich, z których łatwo będzie je przelać do foremek. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy, aż powstanie czekoladowy krem.
Przygotowanie foremek do pieczenia
Dwie małe foremki na babkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Przygotowanie dwukolorowego ciasta
Do foremki wlewamy na przemian masę z ciasta jasnego i ciemnego. To samo powtarzamy z drugą foremką. Można delikatnie wyrównać pwowierzchnię ciasta.
Pieczemy około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja posypałam wierzch stewią, chociaż uważam że bez tego smakowało by jeszcze lepiej. Zrobiłam to pod naciskiem domowników, którzy nie są zwolennikami diety bezcukrowej. Walczę z tym, żeby ich przekonać, ale święta to święta…
Smacznego!