10 zasad dzięki którym zrobisz idealne kruche ciasto

Największą tajemnicą w kuchni, pilnie strzeżoną i do tej pory nie odkrytą, było dla mnie idealne kruche ciasto. Wydaje się, że to najłatwiejsza forma ciasta i że nie da się go zepsuć. Jednak trzeba znać zasady, które decydują o końcowym efekcie. Czyli kruchym, rozpływającym się maślanym smaku, o odrobinę słonym posmaku.

 

  1. Nie oszczędzamy na składnikach! Jeśli piszę, że używamy masła, to nie ma to być masmix albo jakiś inny tani wyrób. Tylko prawdziwe masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu.
  2. Mąka powinna być sucha i wcześniej przesiana. Dzięki temu będzie lekka i wpłynie na kruchość ciasta.
  3. Składniki takie jak: śmietana i masło, mają być jak najdłużej zimne.
  4. Nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, bo pod wpływem ciepła naszych dłoni, składniki się rozpuszczają i trudniej je rozwałkować.
  5. Jajka można dodać, ale trzeba uważać z ilością białka. Najlepiej dodać same żółtka, dzięki temu ciasto nam nie stwardnieje.
  6. Jeśli chcemy by nasze ciasto nie zrobiło się miękkie i mokre pod wpływem dodatków: warzyw, owoców itp. Wkładamy je na 15 minut do piekarnika w 200 stopniach. I dopiero jak się mocno przyrumieni, kładziemy na nie pozostałe składniki.
  7. Po wyrobieniu ciasta, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  8. Załóżmy, że etap wyrabiania ciasta mamy za sobą. Teraz trzeba je rozwałkować na cienką warstwę i przenieść do formy, tak żeby się nie rozerwało. Co robić? Wziąć dwa kawałki papieru do pieczenia, ułożyć pomiędzy nimi schłodzone ciasto, rozwałkować i przenieść do formy.
  9. Jak już ciasto wyląduje bezpiecznie w formie, możemy je jeszcze schłodzić w lodówce. To samo dotyczy formy do pieczenia, to dobra metoda kiedy na zewnątrz jest gorąco.
  10. Warto przed pieczeniem, delikatnie nakłuć ciasto widelcem, dzięki temu ładnie nam wyrośnie.

Dzięki tym kilku zasadom, za każdym razem kruche ciasto powinno wyjść kruche, dobrze upieczone i bez zakalca.

Powodzenia!

Podziel się:

2 thoughts on “10 zasad dzięki którym zrobisz idealne kruche ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *