Największą tajemnicą w kuchni, pilnie strzeżoną i do tej pory nie odkrytą, było dla mnie idealne kruche ciasto. Wydaje się, że to najłatwiejsza forma ciasta i że nie da się go zepsuć. Jednak trzeba znać zasady, które decydują o końcowym efekcie. Czyli kruchym, rozpływającym się maślanym smaku, o odrobinę słonym posmaku.
- Nie oszczędzamy na składnikach! Jeśli piszę, że używamy masła, to nie ma to być masmix albo jakiś inny tani wyrób. Tylko prawdziwe masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu.
- Mąka powinna być sucha i wcześniej przesiana. Dzięki temu będzie lekka i wpłynie na kruchość ciasta.
- Składniki takie jak: śmietana i masło, mają być jak najdłużej zimne.
- Nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, bo pod wpływem ciepła naszych dłoni, składniki się rozpuszczają i trudniej je rozwałkować.
- Jajka można dodać, ale trzeba uważać z ilością białka. Najlepiej dodać same żółtka, dzięki temu ciasto nam nie stwardnieje.
- Jeśli chcemy by nasze ciasto nie zrobiło się miękkie i mokre pod wpływem dodatków: warzyw, owoców itp. Wkładamy je na 15 minut do piekarnika w 200 stopniach. I dopiero jak się mocno przyrumieni, kładziemy na nie pozostałe składniki.
- Po wyrobieniu ciasta, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
- Załóżmy, że etap wyrabiania ciasta mamy za sobą. Teraz trzeba je rozwałkować na cienką warstwę i przenieść do formy, tak żeby się nie rozerwało. Co robić? Wziąć dwa kawałki papieru do pieczenia, ułożyć pomiędzy nimi schłodzone ciasto, rozwałkować i przenieść do formy.
- Jak już ciasto wyląduje bezpiecznie w formie, możemy je jeszcze schłodzić w lodówce. To samo dotyczy formy do pieczenia, to dobra metoda kiedy na zewnątrz jest gorąco.
- Warto przed pieczeniem, delikatnie nakłuć ciasto widelcem, dzięki temu ładnie nam wyrośnie.
Dzięki tym kilku zasadom, za każdym razem kruche ciasto powinno wyjść kruche, dobrze upieczone i bez zakalca.
Powodzenia!
2 thoughts on “10 zasad dzięki którym zrobisz idealne kruche ciasto”